Ondr n glzn kaasstolp

Volkskrant, 3 oktober 2012

Paul Trossèl zit sinds vijf jaar gevangen in zijn lichaam. Hij ziet, hoort en voelt alles, maar bewegen kan hij zich niet. Hij communiceert met zijn ogen. ‘J kn alls vrgn.’

Paul Trossèl is 41 jaar. Praten kan hij niet, denken des te meer. Communiceren doet hij met zijn ogen. Naar boven kijken is ‘ja’, naar beneden kijken is ‘nee’. Of hij communiceert met behulp van een computer. Zorgvuldig uitgekozen woorden met zo min mogelijk klinkers wijst hij via een sticker op zijn voorhoofd aan op een scherm.

‘omdt alle 5 zntgn wrkn, k zie, hr, prf, rk n vl alls, is ht zo surrealstsch. alsf j ondr n glzn kaasstolp lft: j kn nt meedoen.’ (‘Omdat alle vijf zintuigen werken, ik zie, hoor, proef, ruik en voel alles, is het zo surrealistisch. Alsof je onder een glazen kaasstolp leeft: je kunt niet meedoen.’)

Paul is locked-in. Eén minuscuul bloedpropje verstopte vier jaar geleden een bloedvat in zijn hersenstam. Zijn hersenen bleven intact. Maar zijn lichaam aansturen, kan zijn brein niet meer. Roerloos zit de twee meter lange man in zijn rolstoel. Toch is er niets dat hem ontgaat.

‘J kn alls vrgn, k bkk zlf wl wr k op antwoord.’

Onlangs stond het locked-in-syndroom wereldwijd in de belangstelling door de gerechtelijke strijd die de Brit Tony Nicklinson tot aan het hooggerechtshof in zijn land voerde voor euthanasie. Nicklinson werd in 2005 getroffen door een hersenstaminfarct, hij was toen 51 jaar. De Brit wilde niet meer leven, maar door zijn verlamming was hij niet tot suïcide in staat. Zijn verzoek om hulp bij zelfdoding werd in augustus definitief door de rechters afgewezen. Nicklinson ging daarop in hongerstaking en overleed zes dagen later, in het bijzijn van zijn vrouw en zijn dochters, aan de gevolgen van een longontsteking.

‘Paul, Arianne, Hugo en Nienke’ staat er op de voorgevel van een jarenzestigdoorzonwoning, gelegen aan een rustige, groene laan. Enkele perioden per jaar woont de eerstgenoemde bewoner thuis bij zijn gezin. De overige tijd revalideert hij in Pforzheim in Duitsland. Onlangs is de woonkamer van de familie uitgebreid met een serre, met genoeg ruimte voor een bed en een elektrische rolstoel. Een verblijf van Paul betekent automatisch ook dat de Poolse Maria, 59 jaar, gescheiden, oma en verzorgster van Paul, meekomt. Dag en nacht. ‘Zonder deze ziekte zouden ze elkaar nooit kennen’, zegt Pauls vrouw Arianne. ‘Ze zijn aan elkaar gewaagd’, zegt ze grinnekend: een bijna bejaarde vrouw uit een oud-communistisch land en een jonge westerse zakenman, allebei koppig en vasthoudend. Het zijn misschien wel de voorwaarden voor hun heel goeie verstandhouding. Voor zoon Hugo (6) en dochter Nienke (4) hoort Maria bij het gezin, ze weten niet beter. Spelen doen ze om hun vader heen.

A

H

O

U

In de wereld van de 6-jarige Hugo is het alfabet in vier rijen verdeeld. De laptop staat niet altijd aan, de elektronische stip is niet altijd op het hoofd van zijn vader aanwezig. Communiceren doet Hugo daarom door het opzeggen van een van de vier rijen van het alfabet. Eerste letter? A? Nee. H? Nee. O? Nu kijkt zijn vader omhoog. Ja. De derde rij wordt opgesomd. Is het de O zelf? Nee. P? Weer omhoog. Ja. De eerste letter van het eerste woord is een P. De tweede letter vraagt om hetzelfde proces. Hugo schrijft mee. Jij bent al in elf landen geweest, luidde de eerste zin van vader tot zoon. De genoteerde zin wordt gekoesterd en zorgvuldig bewaard. Dochter Nienke is nog te jong om zo met haar vader te praten.

‘ht s vrschrkklk wrng dt k ng nooit 1 wrd mt hr hb gwssld.’

Een andere methode van communiceren door Paul: liggend vanachter de laptop mailtjes sturen naar de mobiele telefoon van zijn vrouw. Zo hoeft ze niet bij elke zin naar zijn bed te lopen en kan ze haar eigen gang gaan.

Paul is 36 jaar als hij op een zondagochtend onwel wordt. Met zijn zoontje zit hij op de bank, zijn echtgenote staat onder de douche. Binnen enkele minuten vallen al zijn lichaamsfuncties uit. ‘Ik verlies mijn spraa…’ Het laatste woord maakt hij niet meer af. Paul woont op dat moment als expat met vrouw en zoontje in Bulgarije. Daar, in Sofia, produceert zijn werkgever Nestlé chocolade voor de Europese markt. Dagelijks stuurt de Nederlandse productiemanager in de chocoladefabriek ongeveer duizend man aan.

Het alarmnummer wordt snel gebeld. Paul blijft bij bewustzijn, maar bewegen kan hij niet. Ook praten gaat niet. Het is 17 februari 2008, over vier maanden zal hij vader worden van zijn tweede kind.

‘k wrd op n lkn in n louis-de-funes-amblnc gdrgn.’

Na een kleine maand belandt Paul in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Zicht op verbetering is er volgens zijn artsen nauwelijks. Hij heeft recht op een half jaar revalidatie, daarna wacht het verpleeghuis.

Fysiotherapeuten in Duitsland geloven echter wel in verbetering: zolang een verlamd lichaam maar genoeg beweegt, zullen zenuwcellen op den duur nieuwe wegen aanmaken, zo is hun overtuiging. Elke dag beweegt Pauls lichaam – geholpen door speciale apparatuur waarin het wordt gehesen. De methode is omstreden en de therapie is prijzig, maar zonder hoop is er geen leven.

Vier jaar verder strekt Paul zelf zijn benen en zijn armen, hij kan zijn hoofd draaien en zelfstandig slikken. Paul is een intellectuele, belezen man, maar nu is hij voornamelijk gericht op revalideren. De hele dag, vijf dagen per week. Het is topsport. In Duitsland hangt een positieve sfeer, iedereen maakt lol met elkaar. Het gaat om bewegen, het gaat om progressie. De berichten over Tony Nicklinson heeft iedereen gevolgd. Ook Paul.

‘k kn/wl/mg daarover nt oordln omdt dt wrschnlk n hl andr situatie ws.’

In het begin had zijn vrouw de neiging een bordje boven het hoofd van haar echtgenoot te hangen: hij is echt heel gaaf! De foto’s die in het huis hangen, verraden een sportieve man, op de ski’s, op de mountainbike, in de kano. En hij is vastberaden. Nog steeds wil hij 100 worden, hij wil zijn kinderen zien opgroeien. Thuis bij zijn gezin gaat hij ‘s ochtends gewoon in de elektrische rolstoel mee naar school. Zijn gelaat is veranderd door het infarct. ‘Is-ie dood?’, vroeg een klasgenootje eens. Humor, vinden ze in huize-Trossèl.

‘Hij is nooit iemand geweest om wie je heen kunt’, zegt Joost van Cappellen, oud-jaarclubgenoot uit Wageningen. Van Cappellen bestuurt samen met een aantal anderen de stichting Unlocked, om geld in te zamelen voor alternatieve therapieën voor locked-in-patiënten. De stichting probeert onder meer Paul zo lang mogelijk te laten revalideren in Duitsland. Binnenkort is het geld echter op. Ook Maria moeten ze laten gaan. Met de nodige reserve worden verzorgingstehuizen in Nederland aangezocht en bekeken. Dat alles volstrekt tegen de zin in van de man voor wie het is bedoeld. ‘Mevrouw, houdt uw echtgenoot van dieren? We hebben hier namelijk ook een leuke kinderboerderij.’

In de reguliere verpleegzorg is voor locked-in-patiënten voor ongeveer vijf uur per week fysiotherapie beschikbaar. Je moet dan wel meedoen aan de dagbesteding, anders krijg je niets vergoed. In sommige verpleeghuizen betekent dit kaarsen maken op een dagverblijf. Onmogelijk als je locked-in bent, maar fysieke aanwezigheid is verplicht. Arianne: ‘Anders gaat de geldkraan dicht voor het dagcentrum.’

Met Paul en twaalf oud-studiegenoten vormt Joost van Cappellen de jaarclub CapriJool. Ze hebben Paul verpleegd, gewassen en gevoed toen er nog geen 24-uursverpleging beschikbaar was, toen zijn lichaam soms letterlijk uit de kramp moest worden teruggevouwen vanwege de vele ongecontroleerde pijnscheuten.

Vrienden, familie, zijn werkgever, iedereen heeft vanaf het begin voor hem gezorgd. Allemaal houden ze contact. De focus: de toekomst. Van Cappellen: ‘Er bestaat een film, Le Scapandre et le papillon, over een man met locked-in die uiteindelijk overlijdt. Ik heb hem nooit gezien. Met Paul heb ik mijn eigen film.’

Pauls leven

Voor wie meer wil weten over het leven van Paul, en voor wie Paul wil helpen, is er een website: stichtingunlocked.nl.

Kostbare ziekte

Moeder Arianne werkt 24 uur per week, om de hoge zorgkosten voor Paul te kunnen blijven betalen. Per 1 januari moet ze het volle pond ophoesten voor de buitenschoolse opvang van Hugo en Nienke. De gemeente Utrecht zegt vanaf 2013 de daarvoor bestemde subsidie niet meer te kunnen financieren.